Keresés ebben a blogban

2012. június 6., szerda

Spirituális fejlődésünk

Sokakkal beszélgetek mostanság a Központban, és sokszor összegzem magamban azt, hogy mit is gondolok, mi az amiben én hiszek. Mi a dolgunk, feladatunk, mire kell figyelnünk. Ez arra sarkalt, hogy összefoglaljam magamnak ezeket a gondolatokat de gondoltam megosztom veletek! :)

Egyszer csak eljön egy pillanat az életünkben amikor elkezdünk figyelni, hogy akkor most mi is történik velünk és miért! Többnyire valami trauma ér bennünket vagy akár több esemény összhatása is hozza azt azt érzést, hogy a végére kellene járni a dolgoknak.

DE HOL IS KEZDJÜK?

Na erről megoszlanak a vélemények, mindenki más utat választ. Többnyire kívül keressük az okokat, és a megoldásokat is. Sok esetekben azt gondoljuk, hogy minden rosszért ami történik velünk mások a felelősek, mások okozzák azt nekünk és ez egyáltalán nem szép tőlük. Viszont mikor összejönnek a felhők fejünk felett és sors-szövevény olyan helyzetbe hoz bennünket, hogy elkezdjük az önvizsgálatot, akkor kezdődik meg életünk legizgalmasabb szakasza!

ÖNISMERET

Először is tisztáznunk kell a tisztán boldog élet csak illúzió. Nincs ilyen. Boldog időszakok vannak de a fejlődésünk érdekében sok-sok nehézségen, megpróbáltatáson kell keresztül mennünk. A jó hír az, hogy azért van befolyásunk a dolgokra és ha elkerülni a rosszat nem is tudjuk de a mértékét meghatározza az, milyen szinten is van személyiségünk fejlődése. Vagyis a pofont azt megkapjuk de nem mindegy, hogy mekkorát! Ezt a "mekkorát" befolyásoljuk gondolatainkkal, cselekedeteinkkel az élethez való viszonyulásunkkal. Amikor eljutunk addig, hogy figyelünk magunkra, befelé is nézünk figyeljük érzéseinket, illetve egy adott konfliktus helyzetben nem a másikat kezdjük kritizálni, értékelni hanem megpróbálunk rájönni mi a dolgunk ezzel a helyzettel, akkor jó úton járunk. Minden élethelyzet amivel kapcsolatba kerülünk azzal dolgunk van, és csak arra kell rájönnünk mi is az.

ÖNFEJLESZTÉS

Miután ráébredünk, hogy a megoldás valahol ott van bennünk és ezt leghatékonyabban az önismeret elmélyítésével tudjuk megfejteni akkor jön az a lépcső, hogy elkezdünk haladni egy tudatosabb élet felé és próbálunk többen megtudni magunkról, ehhez simán segítséget is kérhetünk. keressük azokat az embereket akik spontán vagy tudatosan olyan irányba tolnak bennünket ami hozzá segít bennünket a különböző felismerésekhez. Ezek az emberek lehetnek terapeuták és lehet egy jópofa szomszéd bácsi, akit olyanná karcolt az élet, hogy már érdemes tőle tanulni. Persze itt is vigyázni kell az arányokkal. Néha az ember átesik a ló túlsó oldalára és túl sokat jár kezelésekre, mert ezektől várja a megoldást. Választhatunk kiváló könyveket és mélázhatunk az ott leírt csodálatos és néha egyszerűnek tűnő útmutatáson. Az egyéni terápiák, tanácsadások, jó baráti beszélgetések és a sok-sok könyv is csak útjelző táblák lehetnek, hogy merre is menjünk tovább, a többi  a mi dolgunk. A célt egyszer mindenképpen elérjük csak az nem mindegy melyik hosszúságú utat választjuk, illetve hányszor dobja nekünk ki az élet "dobókockája" azt, hogy visszakerülünk  startvonalra az adott életfeladatunkkal kapcsolatosan.

TUDATOSSÁG

Amikor eljutunk addig, hogy az előzőeket felismerve haladunk tovább az élet útján akkor alakul ki bennünk a tudatos életre való igény. Észrevéve magunkon minden rossz gondolatot, kimondott szót, korrigáljuk azokat és ezzel helyére tesszük azt a negatív energiát amit esetleg beindítunk. Itt is igaz a mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert. Figyeljük azokat az érzéseket amik felszínre kerülnek egy-egy szituációval kapcsolatosan, és elemezzük magunkat. Próbáljuk megérten vagy inkább elfogadni a dolgokat úgy ahogy vannak. Felismerjük azt is, hogy ami éppen történik velünk azt már nem tudjuk befolyásolni, viszont a jelenlegi gondolataink, cselekedeteink, viselkedésünk teremti a jövőnket.
Van egy kedves ismerősöm, aki mindig azt írja a levele végére, hogy "kis örömöket és nagy belső békét kívánok"! Ez mindenképpen kedves és és igaz is mert mindennek van egy másik oldala is ha erre rájövünk akkor tudjuk igazán olyanná alakítani az éltünket, hogy a lehető legélhetőbb legyen. Persze az a kérdés akarjuk-e? A lényeg hogy már tudjuk, hogy bármit tehetünk csak el kell számolnunk vele!

"Csak ha megismered Önmagadat, ismerheted meg sorsod útját! Addig csak botorkálsz." Müller Péter1 megjegyzés:

  1. Azt hiszem itt tartok éppen,és ez a blog sokat segít ebben!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés